Historia

Historien om hur det gotländska bryggeriet gick från att producera gotländskt hantverksöl på Strandgatan till att bli ett av de anrikaste hotellen i Visby innerstad.

1854
Mitt på Strandgatan i Visby låg ett ölbryggeri vid namn Bayerska Bryggeribolaget som grundades år 1854.
1910 sammanslogs verksamheten med det konkurrerande bryggeriet, Wedins Bryggeri, som låg där Gotland Bryggeri och Bryggarsalen ligger idag. Verksamheten fortsatte under namnet AB Visby Bryggerier. Sammanslagningen genomfördes av Henric Wiman, Magnus Wimans farfar.

De sammanslagna bryggerierna kom i början att heta AB Visby Bryggerier. Wedins Bryggeri avvecklades och fastigheterna såldes för att möjliggöra en modernisering av bryggeriet. Produktionen av öl, läskedrycker och mineralvatten koncentrerades till Strandgatan. Som mest hade bryggeriet ca 50 anställda.

1950
Under 1950-talet genomgick Visby Bryggeri en stor modernisering. Ett nytt brygghus byggdes söder om Rigagränd mot Strandgatan och nya lagerkällare i östra delen av samma fastighet. Ölet bryggdes i brygghuset för att sedan kylas och pumpas till Jäskällaren, där jäst tillsattes och huvudjäsningen i öppna rostfria kar pågick i ca 1 vecka, innan det unga ölet pumpades till lagerkällaren för efterjäsning i upp till 3 månader. Samma procedur används ännu idag på Gotlands Bryggeri.

Under de första åren efter nedläggningen hyrdes många av lokalerna ut till olika verksamheter. Visby Mekaniska Verkstad, Bryggeriteatern, miniatyrgolf, glasblåseri, rullskridskocentrum, Bryggeriteatern, Teatercaféet, Guteglass, Visby Dansskola, bageri, kanottillverkning samt diverse kontor och lagerlokaler, är exempel på verksamheter som under olika tid inhysts i det nedlagda bryggeriet medan ombyggnad och utbyggnad till hotell planerats och etappvis utförts.

1982
Tillsammans med arkitekt Birger Andersson förvandlade man de gamla bryggerikvarteren till hotell. År 1982 slog Angelica och Magnus Wiman upp portarna till Hotell Bryggaregården. 1985 bytte man namn till Strand Hotel, som numer ingår i hotellkedjan Best Western. Idag har hotellet ca 124 rum och sviter samt ett stort antal konferens- och grupprum.

300:a avdelningen i kvarteret Apoteket, byggdes först om till hotellrum. Sedan kom 100: delen, i kvarteret Ankaret, runt den gamla bryggerigården som idag är lobby.  200:a delen, i kvarteret Fregatten, byggdes om i mitten av 1980-talet  och så 400:a avdelningen, i kvarteret Ankaret mot Rigagränd och Mellangatan 1989.  Slutligen byggdes en av fastigheterna i kvarteret Valvet, på östra sidan av Mellangatan, om till Bryggarsalen.

Ölservering
I äldre tider hade bryggeriet en ölservering vid Rostockergränd, där idag restaurangen ligger. De övre våningarna användes då som kontor och bostäder, precis som idag.

1970
Med tiden blev läget i fyra kvarter i Visby innerstad orationellt.  I början av 1970-talet övervägdes och projekterades ett nytt bryggeri utanför Visby. Men den snabba utvecklingen på marknaden, med allt större koncentration till ett fåtal stora bryggerier i landet, ledde i stället till  beslutet att lägga ner verksamheten och använda de välbelägna fastigheterna till något annat. Bryggeriet hade  hunnit drivas av 3 generationer Wiman. Henric Wiman, (Magnus farfar), Kjell Wiman (Magnus far) och Magnus själv, som bl.a. utbildat sig till bryggmästare med examen från München.
Magnus, nygift med Angelica, köpte ut fastigheterna från bryggeribolaget.

2020
Idag består hotellet av 124 rum & sviter och är medlem av den internationella hotellkedjan Best Western. Här erbjuds du en avslappnad atmosfär med historiska anor på en magisk ö. Hotellet har en nyöppnad restaurang Matsalen och en utomhusbar på takterrassen. Innomhuspool, relax och ett gym.

Vi har åtta unika konferenslokaler för upp till 120 personer och grupper. Tillsammans med systerhotellet, Best Western Solhem Hotel Visby, finns en kapacitet på 223 rum och mer än 400 bäddar. Konferens – och gruppbokningen hjälper dig med tips på allt från resor och boende till kringaktiviteter. På Gotland finns experter på aktiviteter, underhållning och hemligheter.

Strand Hotel har även flera hus och lägenheter till uthyrning i Visby innerstad. Hyr ett hus på Klinten med havsutsikt och vy över stora delar av Visby innerstad. Vi har även ett hus på St: Hansgatan och tre lägenheter i medeltida huset Apoteket på Strandgatan 34.

Sköna rum i en spännande miljö

Här kan vi se en av huvudbyggnaderna och gamla innergården som ursprungligen var lastgård och sedan blev café. Idag är det hotellets trevliga lobby.